Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt

“Man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt” er for de fleste voksne et velkendt ordsprog. I tale kan ordsproget se ud og lyde på lidt forskellige måder. I denne artikel kan du blive klogere på ordsprogets betydning, oprindelse og variationer af det.

Variationer af ordsproget

Der er forskellige talemåder for ordsproget, da det ofte bøjes eller forkortes alt efter hvilken sammenhæng det bruges i. Herunder kan du få et overblik over hyppige måder at udtale ordsproget på i tale:

 • Sælg ikke skindet før bjørnen er skudt
 • at sælge skindet før bjørnen er skudt
 • solgte skindet før bjørnen var skudt

Hvad betyder det når man siger Sælg ikke skindet før bjørnen er skudt?

Ordsproget “man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt” er et gammelt udtryk, der anvendes for at råde til forsigtighed og til at undgå at antage succes eller at bør vente på resultatet til det faktisk er opnået, før man konkluderer noget.

Det handler om ikke at tage noget for givet eller planlægge baseret på forventninger om en fremtidig gevinst, før denne gevinst er en sikkerhed. Det kan nemlig lede til små eller store problemer, hvis man planlægger noget ud fra en forventning om at noget sker, selvom der er ligeså stor sandsynlighed for at det ikke kan ske.

Konkrete eksempler på talemåder ordsproget direkte kan anvendes i:

 • Jobtilbud: En person, der fortæller alle, at de har fået et nyt job, før de har underskrevet kontrakten. Det kunne vise sig, at jobtilbuddet bliver trukket tilbage i sidste øjeblik.
 • Investeringer: En investor, der allerede planlægger, hvad de skal bruge deres forventede afkast til, før investeringen faktisk har givet profit. Markedet kan vende, og afkastet kan ende med at blive mindre end forventet eller endda blive til et tab.
 • Sportsbegivenheder: Fans eller spillere, der fejrer en sejr, før kampen er afsluttet, og resultatet er afgjort. Kampens dynamik kan ændre sig hurtigt, og den sikre sejr kan glide væk.
 • Akademiske resultater: En studerende, der planlægger en stor fest for at fejre sin eksamenssucces, før de faktisk har modtaget deres eksamensresultater. Der er en risiko for, at resultaterne ikke lever op til forventningerne.
 • Forretningsprojekter: En iværksætter, der bruger penge de forventer at tjene fra et nyt projekt til at finansiere store personlige køb forud for projektets succes. Projektet kan støde på uforudsete problemer og ende med at fejle.
 • Ejendomshandler: En køber, der planlægger renoveringer og indretning af et hus, de har givet et bud på, før handlen er gået igennem. Der kan opstå problemer med finansiering, eller en anden køber kan komme ind med et bedre bud.
 • Politik: En politiker, der holder en sejrstale eller handler, som om de allerede har vundet et valg, før alle stemmer er talt op. De endelige stemmetal kan vise sig at være anderledes end de foreløbige exit polls.

Alle disse eksempler er valide og afspejler situationer der er fundet sted, hvor man meget vel kunne have brugt ordsproget “sælg ikke skindet, før bjørnen er skudt”.

Oprindelse

Ordsproget stammer fra en tid, hvor jagt var en almindelig aktivitet, og det at sælge skind var en måde at tjene penge på. Ideen er, at hvis man sælger skindet før bjørnen faktisk er skudt, risikerer man at stå uden både skind og penge, hvis jagten mislykkes. I overført betydning bruges det i mange sammenhænge, hvor folk kan blive fristet til at regne med en succes, gevinst eller resultat før det er definitivt sikret.

Andre ordsprog med bjørne involveret

 • Kald bjørnen onkel før du er nået sikkert over på den anden side af broen?
 • Leg ikke med en bjørn, hvis du ikke vil bides

Skriv en kommentar